General o Generalitat, Cort general i república. El Principat de Catalunya fins a 1714 en comparació als altres regnes d’Espanya i d’Europa - Verde i Llorente, Joaquim (Res Publica. Revista de Historia de las Ideas Políticas, 2019)
Malgrat la representació política corporativa i privilegiada dels règims preliberals, aquells regnes d’Europa on els estaments transcendiren les divisions internes i forjaren uns consensos de caràcter general o “nacional” estaven millor preparats per fer front al creixent poder regi a través d’uns parlaments potents, en els que l’home comú canalitzés els seus interessos en la construcció de l’estat des de baix. Tres elements ho facilitaven: la forta pertinença a una mateixa comunitat política, la manca d’hegemonia d’algun dels seus membres i un important dinamisme socioeconòmic. Experimentats pel Principat de Catalunya, la seva Cort general resistí el control de la monarquia, compartida amb els altres regnes d’Espanya, i, augmentant-hi la participació política, generà una important legislació política i econòmica en nom del bé comú de la Generalitat i la seva república.