Guerra Civil i narrativa juvenil catalana: testimoni i literatura - Valriu, Caterina (Revista de Filología Románica, 2014)
En la narrativa juvenil catalana la novel·la de tema històric ha estat sempre molt conreada, però fins a finals del s. XX el tema de la Guerra Civil va ser poc tractat. En canvi, en aquests últims vint anys molts d’autors han fet de la guerra i la postguerra el tema central de les seves obres. L’article analitza aquesta producció tot revisant la interacció entre realitat i ficció (els anys de guerra, la repressió de la postguerra, l’exili, els camps de concentració, les represàlies, etc.), les tipologies narratives, la ideologia que vehiculen, l’autoria i els paratextos del llibres. Finalment, s’elaboren unes conclusions que posen de relleu el significatiu paper d’aquestes obres en la consolidació de la novel·la juvenil i la visió del conflicte que transmeten, sempre des de l’òptica dels vençuts i a favor de la pau, la llibertat, la democràcia i el respecte a la cultura catalana.