Migracións á Patagonia Austral. Reconstruíndo as traxectorias de familias galegas (1902-1940) - Allende, Pablo Julián (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2024)
Este artigo analiza como as redes sociais e a historia familiar modelaron as migracións cara á Patagonia Austral arxentina entre 1902 e 1940. A partir da reconstrución comparada de tres traxectorias de familias galegas, examínanse os mecanismos de mobilidade, asentamento e arraigamento en Porto Deseado, Porto San Julián e Ushuaia, en conexión cos nodos atlánticos de saída e tránsito (Vigo e Santos). O recorte temporal responde ao ciclo completo das traxectorias estudadas, desde a chegada inicial (1902) ata o establecemento definitivo (ca. 1940). O estudo ofrece unha lectura dos procesos migratorios rexionais e da súa articulación con circuítos transnacionais, contribuíndo a precisar a dinámica demográfica e social da Patagonia Austral na primeira metade do século XX.
Keywords: migración galega; Patagonia Arxentina; século XX; traxectorias familiares