De paisaxes e pobos a festas e lendas en Cantares gallegos de Rosalía de Castro - González Godínez, María Berenice (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2023)
Cantares gallegos de Rosalía de Castro é unha obra importante, non só pola calidade estética dos poemas, mais tamén polo impacto que xerou a creación dunha obra literaria en galego no século XIX, o que significou un rexurdimento das letras e a cultura nesta lingua histórica. Se algo destaca nos Cantares é a presenza de elementos característicos de Galicia que están intercalados no libro, os cales pertencen a tradicións, costumes e coñecemento popular da Nación galega. Neste artigo móstranse as referencias aos pobos, á música, á danza, ás festas, ás crenzas relixiosas, ás lendas e ás actividades cotiás, así como a recorrente morriña, elementos que malia estaren en ambientes decimonónicos, aínda son parte da esencia cultural galega. Con esta lectura dos textos de Rosalía de Castro, o obxectivo principal é probar como Cantares gallegos non é soamente a escolma de glosas de cántigas populares, senón unha viaxe por Galicia e os seus costumes ancestrais.
Keywords: poesía; cultura; Galicia; Rosalía de Castro; Cantares gallegos