Liñaxes galego-cataláns en Sardeña. Os Masones-De Lima Soutomaior na defensa da illa durante a Guerra de Sucesión Española - Pinna, Salvatore (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2023)
O artigo investiga a rama sarda da familia galego-catalá Masones-De Lima-Soutomaior e o papel desenvolvido por algúns dos seus membros nos campos militar e diplomático, así como na defensa da illa durante a Guerra de Sucesión Española. Grazas aos datos inéditos procedentes do Arquivo Histórico Diocesano de Núoro e do Archivo Histórico Nacional de Madrid, reconstrúese a xenealoxía completa da familia. Por unha banda, sublíñase así a importancia que a cidade (daquela, vila) sarda mantiña nesa época, por mor das súas condicións socio-económicas dignas das cidades máis grandes. Pola outra, é posíbel describir as figuras ilustres desta familia, sen o veo de indecisión causado polas numerosas homonimias. Finalmente, o estudo proporciona novos fíos de conexión entre Galicia e Sardeña, amosando, deste xeito, a plena pertenza da illa sarda á realidade da monarquía hispánica con todos os seus territorios, máis alén dos que formaban parte da Coroa de Aragón.
Keywords: Soutomaior; Masones; Masó; Sardeña; Núoro; Guerra de Sucesión Española