Sempre en Galiza, prohibido pola ditadura franquista - Dasilva, Xosé Manuel (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2023)
O presente artigo ten como obxectivo principal analizar os numerosos avatares que Sempre en Galiza sufriu ao longo do período franquista. En primeiro lugar, ofrécense algunhas informacións sobre a prohibición que impediu con especial empeño a súa publicación no noso territorio durante varias décadas. A continuación, préstase atención a aquelas páxinas do ensaio de Castelao que se incluíron nos volumes Escolma posible (1963), da editorial Galaxia, e El pensamiento político de Castelao (1965), impreso por Ruedo Ibérico en Francia. Na última parte do estudo, sométense a exame particularmente os expedientes de censura das iniciativas relativas a Sempre en Galiza que levaron a cabo, por un lado, a librería viguesa Librouro en 1975 e, por outro lado, Akal Editor en 1976 e 1977, data esta última en que saíu por fin o libro na súa totalidade entre nós.
Keywords: Castelao; ensaio; Sempre en Galiza; censura; franquismo