Be Water de Antía Yáñez e Plop de Rafael Pinedo como alegorías distópicas do capitalismo - Pietrak, Mariola (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2023)
Os textos das dúas décadas do século XXI dan conta do profundo malestar que experimentan as (tardías) sociedades capitalistas. A través de canles como a distopía ou o paroxismo, denuncian os mecanismos cada vez máis opresivos dos sistemas coñecidos, paradoxalmente, como o "goberno do pobo": as democracias. Este estudo propón un achegamento a dúas novelas –Be Water (2019) de Antía Yáñez e Plop (2002) de Rafael Pinedo– que, como se argumentará, constitúen alegorías distópicas da nosa realidade capitalista actual. Procedentes de dúas latitudes diferentes, revelan o alcance global dos abusos do capitalismo e a vulnerabilidade dos individuos en estruturas sociopolíticas dependentes das implacables leis do mercado. Tales abusos e vulnerabilidades intensifícanse en tempos de crise, como a arxentina en 2001 e a española en 2008 (e os momentos anteriores), ou en as chamadas rexións do terceiro mundo, alcanzando dimensións distópicas.
Keywords: distopía; paroxismo; capitalismo; Be water; Plop