Teatro popular de títeres de Barriga Verde: a patrimonialización imposíbel - Campoi García, Comba (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2020)
Os movementos de base que reclaman que os bens propios das clases populares sexan considerados como patrimonio cultural inmaterial fano coa positiva intención de preservar e lexitimar esas formas de cultura, poñendo en valor procesos de creación artística que tradicionalmente foron minusvalorados pola Academia. Un exemplo disto constitúeo Barriga Verde, espectáculo de títeres tradicionais que gozou de grande popularidade en Galiza até 1964. O seu carácter eminentemente subversivo, na liña da tradición europea da que provén, fai del un ben cultural pouco atractivo para quen entende o patrimonio como unha forma de xerar beneficios económicos á marxe do significado orixinal dos bens explotados. A Asociación Cultural Morreu o Demo está a traballar xustamente en revivir o espectáculo sen necesidade de encerralo na categoría patrimonial.
Keywords: teatro popular; monicreques; patrimonio cultural inmaterial; resistencia simbólica