Arde Galicia: o ‘agrocuir’ en contra da metronormatividade do ‘queer’ - Barreto, Danny M. (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2020)
A cultura LGTB adoita relacionarse coas grandes urbes metropolitanas. Este artigo suxire que esta ‘metronormatividade’ característica da cultura e da política queer é un factor na falta de visibilidade das comunidades LGTB nas zonas rurais e non metropolitanas de Galicia. A medida que os estudos queer experimentaron no século XXI un xiro antiurbano e ecoloxista, Galicia é un lugar privilexiado dende onde reimaxinar a política LGTB. Este estudo ofrece un panorama do activismo e da produción cultural LGTB emerxentes en Galicia, un movemento que podemos denominar ‘agrocuir’, tomando prestado o termo acuñado por un colectivo LGTB en Lugo. Lonxe de ser un fenómeno local ou illado, esta postura anti-metronormativa abre posibilidades de pensar as identidades cuir en Galicia dentro dunha rede global que abarca persoas e comunidades LGTB rurais, racializadas e non hexemónicas.
Keywords: metronormatividade; cultura LGTB; rural; sexualidad; xénero