Francisco Leal Insua e Carlos de Passos. Unha amizade na distancia - Arias Chachero, Patricia; Vázquez Abuín, Marta (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2020)
O escritor Francisco Leal Insua e o historiador portugués Carlos de Passos comezaron a tratarse por mediación do poeta Antonio Noriega Varela que exercía como mestre en Chavín, preto de Viveiro, onde residía o mozo Leal Insua. Os máis de 40 anos que os separaban non impediron un importante intercambio literario e unha sincera comuñón ideolóxica; Noriega introduciu a Insua no mundo das letras portuguesas e durante máis de vinte anos, este manterá correspondencia epistolar co intelectual Carlos de Passos, con quen intercambia artigos e publicacións. Leal Insua e Carlos de Passos coñecéronse finalmente en persoa nos anos 50, en Vigo, onde o galego dirixía o xornal Faro de Vigo.
Keywords: Francisco Leal Insua; Carlos de Passos; Noriega Varela; Literatura Galega; Literatura Portuguesa