Afinidades antagónicas: Cunqueiro, anosador da "Beat Generation" - Costas, Xosé-Henrique (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2018)
Entre 1970 e 1978 Álvaro Cunqueiro foi dando a coñecer traducións de poemas da Beat Generation nas páxinas literarias do Faro de Vigo. Traduciu oito poemas de Corso, Ferlinghetti, Ginsberg e Kerouac entre os máis de 300 autores anosados ao galego polo mindoniense no xornal vigués entre 1965 e 1981. Son relevantes e sorprendentes as traducións de poetas beat por este movemento estar a priori moi afastado da sensibilidade vital e poética de Cunqueiro. Porén, demóstrase así que nada do poético lle foi alleo a un Cunqueiro moi atento a todas as novidades literarias e desexoso de ampliar coas súas traducións ao noso idioma o capital simbólico do campo literario galego. Exporemos as traducións a carón dos versos orixinais e, ademais, analizaremos se ese antagonismo poético é total ou se existen afinidades entre a poética beat e a poética do mindoniense.
Keywords: Translation; Poetry; Álvaro Cunqueiro; Beat Generation.