O fragmento galego-portugués do "Livro de Tristam". Nova proposta cronolóxica e diatópica - Pichel, Ricardo; Varela Barreiro, Xavier (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2017)
Na tradición de estudo do Livro de Tristam é comunmente aceptada como cronoloxía para o fragmento galego- portugués a segunda metade ou as últimas décadas do século XIV. Nas súas coordenadas xeográficas non se foi máis aló de situar a copia do manuscrito en territorio galego (por oposición ao portugués). Centrando a atención neses dous eixos, os autores presentan neste artigo unha nova proposta cronolóxica e xeográfica apoiada en indicios de natureza lingüística, paleográfica e grafemática. Con estas novas precisións cronolóxicas adiantan a copia á primeira metade do século XIV e apuntan ao último terzo do século XIII como a época na que se realizou a tradución, do francés para o galego-portugués, do seu antecedente (moi probabelmente na corte portuguesa). As precisións xeográficas realizadas restrinxen a área xeográfica do copista á terra galega meridional de Toroño, na diocese de Tui.
Keywords: Prosa artúrica galego-portuguesa; Livro de Tristam; dialectoloxía galega medieval; paleografía; grafemática; mecenado literario.