As figuras femininas en Ramón Otero Pedrayo: obra dramática e guións - Tato Fontaíña, Laura (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2016)
Neste artigo estúdanse as personaxes femininas da obra dramática e dos guións cinematográficos de Ramón Otero Pedrayo, analizando a súa evolución no tempo e comparándoas coas mulleres da súa narrativa. O teatro está constituído por un conxunto heteroxéneo de pezas que foron escritas entre 1929 e 1952, e que comprende unha traxedia rural (A lagarada), dezaseis pezas de teatro vangardista (Teatro de máscaras), unha obra de teatro de rúa (O desengano do Priorio) e dez peziñas publicadas na prensa. Préstase especial atención aos guións cinematográficos, escritos durante a ditadura franquista (Camino de Santiago, Rosalía e outros tres pequenos textos) onde o escritor outorga unha nova dimensión a unha figura feminina que, antes de 1936, era residual e estaba sempre connotada negativamente: a universitaria culta e cosmopolita. Esta mudanza correspóndese coa transformación que, en opinión de Ramón Otero Pedrayo, estaba sufrindo a sociedade galega.
Keywords: Teatro galego; Ramón Otero Pedrayo; crítica literaria; estudos de xénero.