David e Salomón ante porta do Paraíso: o reflexo moral do Antigo Testamento na catedral de Ourense (século XIII) - Conde Cid, Natalia (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2016)
O pórtico do Paraíso da catedral de Ourense é un espazo dedicado esencialmente a unha función penitencial. Ofrece un programa visual que axuda a que o fiel pecador poida realizar un acto sincero de contrición, antes de traspasar a porta para acceder ao templo, entendido como Cristo, seguindo o texto de san Xoán 10, 9-10. Nel sitúanse as figuras de David, Salomón e nove profetas, quen achegan un salientábel carácter moralizante dentro do contexto penitencial creado a partir do IV Concilio de Letrán de 1215, sen dúbida transmitido no Tractatus de Poenitentia redactado polo bispo auriense don Lorenzo a comezos do século XIII.
Keywords: Idade Media; Antigo Testamento; penitencia; bispo Lorenzo; pórtico do Paraíso; catedral de Ourense.