Relaciones de poder y memoria de un linaje. La intervención de la Casa de Moscoso en la Compostela de los siglos XIV-XVI - Galbán Malagón, Carlos J. (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2015)
A cidade ofrecía na Baixa Idade Media claras oportunidades para os nobres que souberan situarse no complexo xogo da política urbana e das súas diversas instancias de poder. Para isto faise sempre necesario contar cos apoios sociais e físicos axeitados. A dinámica de enfrontamentos entre o Arcebispo de Santiago e o concello compostelán é un inmellorable exemplo para valorar na súa medida xusta a inserción da nobreza territorial nas relacións de poder. Para tratar este caso, analizarase a participación na vida pública –tamén as revoltas urbanas– da Casa de Moscoso, tanto desde a súa larga traxectoria de enfrontamentos coa Iglesia, como desde o estudo do seu patrimonio urbano, incluíndo aqueles elementos relacionados coa creación dunha memoria específica da liñaxe dentro da cidade.
Keywords: Idade Media; Casa de Moscoso; Santiago de Compostela; Conflitividade urbana; Memoria e nobreza.