De "Trece badaladas" a "Trece campanadas", ou de como dun argumento xurdiron unha novela e unha película (II) - Rivero Grandoso, Javier (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2013)
O proceso creativo que xerou as obras Trece badaladas de Suso de Toro e Trece campanadas, dirixida por Xavier Villaverde, afástase notabelmente do que adoita ser habitual nestes casos, xa que, polo xeral, a adaptación cinematográfica se realiza cando a obra literaria é un éxito de vendas e se asegura, desta forma, o interese dun determinado público. Neste caso, a novela de Suso de Toro e a película de Villaverde facíanse practicamente á vez, de tal xeito que a publicación do libro só antecede á estrea do filme nuns meses. Neste traballo pretendemos bosquexar a historia dun proxecto que derivou en dúas obras moi diferentes entre si e analizar os puntos de encontro e desencontro entre estas.
Keywords: literatura e cine; adaptación; Suso de Toro; Xavier Villaverde