O desamparo da nenez protagonista no cincuentenario da edición de Memorias dun neno labrego de Neira Vilas:da pequena fosforeira a Balbino - Caveiro, Laura; González Vázquez, Mercedes (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2011)
Neste artigo intentaremos facer unha aproximación ao desamparo infantil da nenez protagonista a través da figura de Balbino. Examínase unha problemática que foi motivo de crítica social na literatura de Castelao. Pártese como presuposto da expresión máxima do desamparo que simboliza a pequena fosforeira de Hans Christian Andersen. Diversas converxencias e diverxencias xorden na gradación desta situación para os protagonistas infantís. No 2011 conmemórase o cincuentenario da primeira edición de Memorias dun neno labrego, onde Neira Vilas retratou os trazos peculiares do desamparo infantil na Galicia rural da posguerra.
Keywords: Desamparo; nenez protagonista; cincuentenario; Memorias dun neno labrego; Neira Vilas; a pequena fosforeira; Balbino.