Cando o pasado é futuro: historia e construción nacional na Galiza do século XIX - Viveiro Mogo, Prudencio (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2009)
Ao longo dos tempos unha das funcionalidades que máis a miúdo se lle deu á Historia foi a de servir de apoio a unhas ideas políticas. O discurso historiográfico serviu, así, como base dun determinado proxecto político. No pasado procuráronse as razóns para fundamentar un determinado presente, cando non un glorioso futuro. Neste traballo tratamos de pescudar cal foi a influencia da historiografía galega no proceso de construción nacional de Galiza no século XIX. De xeito xeral, podemos dicir que pasamos dunha historia apoloxética, que pretendía situar a Galiza como un dos primeiros pobos españois, a unha historia diferencialista, que tiña no celtismo o cerne do seu discurso.
Keywords: Historia de Galiza; Contrución nacional; Política