“Que dicimos cando non falamos?” O silencio na comunicación - Rivas Rodríguez, Aitor (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2009)
Que dicimos cando non falamos?” Esta é unha das preguntas que xorde antes de falarmos sobre o silencio. As nosas producións comunicativas son moi complexas e é ben sabido que a linguaxe é só unha parte, pois tamén son importantes outras compoñentes da comunicación coma a paralinguaxe, a quinésica e o silencio. Neste artigo centrarémonos na análise do silencio como un elemento importantísimo para entender calquera intercambio comunicativo. Veremos cales son as súas funcións e un exemplo onde o silencio non se corresponde coa quietude, isto é, o movemento di cousas que a comunicación verbal nega. O conxunto da miña análise pretende ser unha pequenísima achega a un enfoque comunicativo multidisciplinar e quere asentar os alicerces dos estudos de comunicación non verbal da comunidade de fala galega.
Keywords: Comunicación non verbal; Silencio; Quietude; Quinésica