Romaxe e galeguismo: a festa relixiosa e o nacionalismo galego ás vésperas da Guerra Civil Española - Abdalla Duarte, Josias (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2010)
Está en cuestión aproximar a romaxe e os nacionalismos cristiáns galegos ás vésperas da Guerra Civil Española. A festa relixiosa aquí será tratada a partir de dúas cuestións: a) gardaba, así entendían os nacionalistas galegos, as marcas do ser galego, aspecto fundamental para a invención dunha nacionalidade; e, b) as percepcións de tempo e de historia deses galeguismos eran de natureza teleolóxica. Tómase como referencia para tratar desas cuestións a obra de Ramón Otero Pedrayo (1888-1976), prolífico e destacado galeguista do período.
Keywords: Festa Relixiosa; Romaría; Peregrinación; Nacionalismo Galego; Historia de Galiza; Teoría da Historia; Providencialismo