Negar o azul. A poesía do Prestige na literatura galega - Nogueira Pereira, María Xesús (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2023)
O accidente do petroleiro Prestige acontecido fronte á costa galega en novembro de 2002 e a xestión da catástrofe medioambiental deu lugar a unha mobilización cidadá con grande implicación dos axentes da cultura. O papel desenvolvido pola poesía quedou patente na celebración de numerosos recitais ao longo da xeografía galega, así como da publicación de catro volumes colectivos. O presente artigo ten como obxectivo a análise da poesía escrita en galego a raíz do accidente. O estudo céntrase no corpus de poemas publicados nos meses inmediatamente posteriores ao afundimento e atende á continuidade do ciclo. Ademais de facer unha achega ao contexto, tanto social como literario, no que este corpus xorde, o traballo identifica os principais trazos comúns, temáticos e formais, da poesía do Prestige.