Arqueoloxía e procesos memoriais da guerrilla antifranquista nos montes de Casaio (Carballeda de Valdeorras, Ourense) - Tejerizo-García, Carlos; Rodríguez Gutiérrez, Alejandro; Álvarez Cobian, Olalla (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2020)
Os montes de Casaio, no noreste da provincia de Ourense, convertéronse nos anos 40 e 50 do pasado século nun dos centros fundamentais de articulación da guerrilla antifranquista. Desde o ano 2016 levamos a cabo un proxecto de análise histórica e arqueolóxica da coñecida como Cidade da Selva, un conxunto de campamentos que a guerrilla instalou nestes montes e un punto nodal da Federación de Guerrillas de León-Galicia. Paralelamente, desenvolveuse un proxecto antropolóxico co obxectivo de analizar os procesos de construción da memoria nas comunidades locais da zona en relación á violencia, represión e resistencia do fenómeno guerrilleiro. Neste traballo presentamos os primeiros resultados e reflexións deste proxecto. Preséntanse varios exemplos de procesos memoriais cuxa ligazón común é a vinculación entre memoria e materialidade. Ademais, desde esta proposta, confrontarase o concepto de memoria que se desenvolveu académica e socialmente desde a coñecida como Lei da Memoria Histórica.