Fortalezas da Ribeira Sacra no contorno do mosteiro de Santo Estevo de Ribas de Sil - Valdés Blanco-Rajoy, Rosario (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2020)
Tomamos como obxecto de estudo unha zona xeográfica da marxe esquerda do río Sil na súa confluencia co río Miño, que nos permite achegarnos ao fenómeno da fortificación da paisaxe no transcurso da Idade Media. Contrastando a documentación escrita co rexistro arqueolóxico abordamos determinadas cuestións que se refiren á evolución morfolóxica dos asentamentos fortificados, ao papel que poderían xogar en relación coa planificación territorial e tamén ao modo en que deberon relacionarse certas fortalezas que, estando moi próximas entre si, posiblemente funcionasen ao mesmo tempo.