María Pita no teatro. As obras dramáticas de Antonio Valladares de Sotomayor e Francisco Robello y Vasconi - Briante Benítez, Federico Juan (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2020)
Neste traballo, abordamos a análise de dous textos teatrais que versan sobre a intervención de María Pita no cerco inglés da Coruña no ano 1589. Un deles é a comedia Defensa de La Coruña por la heroica María Pita, composta por Antonio Valladares de Sotomayor, soado dramaturgo galego do século XVIII e autor dunha ampla e variada produción teatral. O outro texto, que fora practicamente ignorado ata o momento, titúlase María Pita o la heroína de Galicia; a autoría deste drama histórico atribuímola a Francisco Robello y Vasconi, un actor do século XIX do que apenas se tiñan noticias, por iso é polo que nos viramos obrigados a reconstruír a súa biografía, na medida en que foi posible. Unha comparación entre a comedia de Valladares e o drama de Robello deixa entrever diferenzas en varios ámbitos, como, por exemplo, o ideolóxico.