"Non hai noite tan longa": investigación, historia e memoria do tardofranquismo1 - Rivadulla Costa, Diego (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2018)
A novela Non hai noite tan longa de Agustín Fernández Paz, publicada no ano 2011, explora o pasado recente do franquismo e tenta comprendelo desde a actualidade ao tempo que reflexiona sobre a necesidade da memoria e da reparación das vítimas da ditadura. O presente artigo propón unha abordaxe interdisciplinar da obra que bota luz sobre a pertinencia do uso da trama de investigación para pescudar no pasado, a realista e crítica recreación da sociedade tardofranquista que esta presenta e, finalmente, a contundente mensaxe que sobre a recuperación da memoria histórica se desprende dela.