Noriega Varela e a lingua portuguesa a partir da súa correspondencia con Teixeira de Pascoaes - Freixeiro Mato, Xosé Ramón (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2018)
Este traballo parte da distribución funcional de usos da lingua galega e da española en Noriega Varela, a primeira como lingua literaria e a segunda como idioma da súa relación epistolar, para a seguir se centrar na relación do poeta galego cos escritores portugueses e, de modo especial, con Teixeira de Pascoaes. Porase en contraste o emprego do castelán nas cartas que dirixe a este co dominio que demostra posuír do portugués nelas, para finalmente concluír que tal uso obedece a razóns ideolóxicas.