A muller emigrante e exiliada como custodia da memoria histórica galega. O caso do proceso a José Mejuto Bernárdez, republicano fusilado en 1937 - Mejuto Soba, Ana Paula; Rodríguez González, Olivia (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2017)
O mecánico naval de Cangas do Morrazo, José Mejuto Bernárdez (1906-1937), viuse incurso nun proceso militar a raíz da represión política en Galicia durante a guerra civil española (1936-1939). Antes de ser fusilado, escribiu unha trintena de cartas no cárcere. Ata a súa publicación en 2015, foron custodias desta memoria epistolar as mulleres da súa familia, que viaxaron a principios dos anos 50 de Galicia a Buenos Aires nunha emigración que agochaba unha modalidade máis do exilio republicano. Coas ferramentas da Retórica, lévase a cabo unha lectura confrontada dos momentos máis relevantes do proceso tal como aparecen no expediente do Consello de Guerra e nas cartas que Mejuto envía desde a cadea.