O hospital medieval de Pena Godón, unha xanela ao pasado dun despoboado esquecido no Camiño Francés a Compostela - Valdés Blanco-Rajoy, Rosario (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2016)
As claves que explican a evolución do lugar de Pena Godón son as mesmas que explican a historia dos mosteiros e encomendas das distintas ordes relixiosas e militares que se estableceron nestas paraxes, a súa relación coa nobreza e o papel desempeñado en conxunto como titulares da terra no sistema de explotación agraria, e o impacto que todo isto tivo sobre a vida do campesiñado. Son tamén as mesmas claves que axudan a explicar a paisaxe do tramo do Camiño Francés onde se localiza este asentamento, a historia dos hospitais que se levantaron nas súas marxes e das persoas e institucións que os fundaron e xestionaron.