"Raíñas de pedra": unha revisión humanizadora da vida e morte de Inés de Castro - Suárez Quintas, Soraya (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2015)
O amor tráxico de Don Pedro I de Portugal e Inés de Castro converteuse dende cedo nun tema recorrente no panorama cultural portugués, español e europeo. A raíña morta erixiuse como o mito universal da muller inocente sacrificada pola Razón de Estado e transformouse na personificación da vitoria do amor máis alá da morte. Porén, a pesar da súa forte vinculación con Galicia, a súa figura mantívose afastada da literatura galega durante moitos anos. Este artigo pretende revisar e analizar a principal obra que marcou a intromisión da Castro no panorama literario galego, Raíñas de Pedra, de Cándido Pazó, facendo fincapé na súa orixinalidade e innovación con respecto ó resto do corpus inesiano.