Á volta do cosmopolitismo: unha lectura de "Arredor de si" como intervención - Allegue Leira, Alberto; Fernández Pérez-Sanjulián, Carme (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2014)
Arredor de si (1930), unha das novelas máis relevantes da literatura galega do século XX, foi interpretada tradicionalmente como crónica da formación e experiencia intelectual do grupo Nós, a que pertencía o seu autor, Ramón Otero Pedrayo. Neste traballo apúntase unha nova lectura ao poñer en relación un dos temas centrais do romance, o cosmopolitismo, co debate promovido desde as páxinas do xornal El Pueblo Gallego por autores máis novos. Estes exhibían un coñecemento directo de Europa para cuestionar o proxecto que o nacionalismo galego viña desenvolvendo até daquela. Arredor de si podería ser lido como máis unha intervención nese debate.