Galicia e Portugal: retallos da nosa historia común - López Mira, Álvaro Xosé (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2012)
Resulta chocante a ausencia de tratamento sistemático entre historiadores profesionais dos camiños comúns –políticos, sociais, económicos…– percorridos por Galicia e Portugal ao longo dos séculos. Parece que, malia que algunha moderna historiografía tenta fuxir de ríxidos corsés interpretativos previos, aínda prevalece o prexuízo respectuoso verbo de cadansúas historias de construción nacional diferenciada, como se os mitos nos que, frecuentemente, se basearon estas, fosen máis consistentes para o paradigma científico cá certeza que proporcionan os propios feitos históricos.