A Xesta de cómo América nasceu da melodía, unha particular Argonáutica - Amado Rodríguez, Mª Teresa (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2011)
Na longa e fecunda etapa da súa estadía en Cuba, o xesuíta coruñés Xosé Rubinos dá ao prelo o máis da súa produción literaria: centos de artigos de opinión ou de investigación, a epopeia Covadonga, a pequena peza dramática O Velliño, varios poemarios coas súas creacións líricas e algúns poemas soltos que viron a luz en revistas e xornais ou se publicaron en folletos independentes. É este o caso de A Xesta de cómo América nasceu da melodía, a obriña de inspiración clásica da que nos imos ocupar neste traballo, estudando as súas características e a súa débeda coa literatura clásica.