Vicente Risco e a modernidade. Lectura e análise de tres relatos. (II) - Sánchez Ferraces, Xosé Luís (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2009)
Insatisfeito, descontento co seu tempo, Vicente Risco participou con afouteza –igual fixeron moitos outros escritores coetáneos- no asalto literario aos grandes mitos dos séculos XIX e XX: a razón, a ciencia e o progreso. Para conseguir o seu obxectivo valeuse, indistintamente, de ensaios, novelas e pequenas narracións. Este traballo pretende demostrar que unha parte da súa obra narrativa, a formada polos relatos Do caso que lle aconteceu ó doctor Alveiros, O lobo da xente e A trabe de ouro e a trabe de alquitrán, foi pensada e escrita desde unhas premisas irracionalistas nas que o soño, a fantasía, o mito, a lenda, a tradición, a natureza e o instinto eran as verdadeiras vías de acceso ao máis auténtico e real.