Leal da Câmara y Valle-Inclán: un testimonio epistolar sobre sendos lances de honor en 1899 - González Martel, Juan Manuel (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2009)
Tomás Julio Leal da Câmara (1876-1948), pintor e caricaturista portugués, foi o primeiro protagonista, durante a súa estancia en Madrid de 1890 a 1900, dun acontecemento que se converteu nun destacado incidente no anecdotario das letras españolas do século XX: o afrontamento verbal e físico nun café entre os escritores Ramón María del Valle-Inclán e Manuel Bueno en 1899, que tivo como resultado que ficase manco o primeiro deles. O artista portugués, autor dunha emblemática caricatura de Don Ramón, dará conta nunha carta persoal da súa propia cuestión de honra, outra alterada discusión de motivo político con reto a duelo que provocaría indirectamente o fatal incidente entre Valle-Inclán e Bueno.