Rosalía pensada por Torres Queiruga: una interpretación - SERANTES, M.ª Aránzazu (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2010)
O filósofo e teólogo Andrés Torres Queiruga dedicou algúns artículos a reflectir diferentes e orixinais puntos de vista acerca de Rosalía de Castro. Nalgúns deles, él defende que Rosalía é unha poeta metafísica, que recibiu influenzas do seu entorno: vida persoal, historia, política, e transformou as suas experiencias vitais en linguaxe poético. Rosalía soe describirse, en xeral, con tópicos e definicións estereotipadas. Pero esta imagen é casi irreal porque a sua actitude foi revolucionaria, en termos de conviccións populistas, simpatía cara as mulleres, e seu obxectivo más relevante, Galicia. A tradición popular foi descrita por Rosalía cun sentimiento moi peculiar chamado `saudade´, unha nova forma de razón que unifica espírito e realidade. Neste traballo, gustaríame expoñer os argumentos máis recentes que Torres Queiruga defende. Os eeus escritos acerca de Rosalía non foron moi estudados, por esta razón, gustaríame ofrecer unha síntese do seu pensamento.