Republicanos galegos e a súa pegada na vida cultural montevideana - Facal, Silvia (Madrygal. Revista de Estudios Gallegos, 2020)
A Guerra Civil española é o conflito fratricida que tivo máis repercusións en Uruguai debido á forte implicación, a favor do lado republicano, dunha gran parte da poboación do país. Aínda que, ao comezo, o goberno do momento de Gabriel Terra era renuente a admitir os republicanos españois exiliados, a poboación uruguaia ofrecía a súa axuda aos que chegaron a estas costas do Río de la Plata e aos que aínda loitaban en España. A maioría dos exiliados republicanos españois chegaron a Uruguai durante o conflito e nos anos seguintes procederon de rexións como Cataluña, Euskadi, das dúas Castelas, Asturias, Andalucía, Madrid e Galicia; e entre eles destacou a presenza de intelectuais, científicos, escritores, artistas e profesionais de todo tipo e tamén de traballadores agrícolas, comerciantes, camareiros, etc. O obxectivo deste traballo é presentar a experiencia migratoria, concretamente, dos exiliados republicanos galegos en Montevideo. Ponse especial énfase no papel que xogaron estes exiliados na escena cultural local do momento, que deixou unha profunda pegada na sociedade de Montevideo e uruguaia en xeral.