Estudio de tres modelos de creatividad: criterios para la identificacion de la produccion creativa - Fernández Fernández, Rosa; Peralta López, Felisa (FAISCA: Journal of High Abilities, 1998)
O propósito deste traballo é analiza-los diferentes compoñentes e subcompoñentes integrados na producción creativa. Revisáronse tres modelos de creatividade co fin de explicar as relacións entre estes compoñentes e o papel que xogan no desenvolvemento da creatividade. A interacción dos compoñentes cognitivos, personais e situacionais, marca as diferencias entre un suxeito con capacidade intelectual alta e un suxeito creativo. A creatividade debe ser considerada como un talento específico e, polo tanto, os seus componentes deberán ser incorporados no proceso de identificación de alumnos superdotados, para a súa admisión a programa específicos, ou ben para asegura-la provisión de recursos creativos, a traves do currículo.The purpose of this work is to analyze the different components and subcomponents integrated in the creative production. Three models of creativity have been taken into account so as to explain the relationship between these components and their role in the development of creativity. The interaction of the cognitive, personal and environmental components explain the differences between someone who has a high intellectual ability and a person who is creative. Creativity must be considered as a specific talent and its components must be included in the process of identification of gifted students in order to allow those very students to go on specific programs or to guarantee the provision of resources through the curriculum.