Хронология и идеология (За начало на славянската писменост според учебниците по история и кирилометодиевистиката) - Атaнacoba, Диана; ПенчеВ, Бойко (Eslavística Complutense, 2014)
Статията разкрива идеологическите основания и импликации зад научния дебат около годината на създаване на славянската азбука от светите братя Кирил и Методий. Въпреки всички исторически и филологически аргументи, в учебниците по история и справочните издания все още стои годината 855 (а не 863 или 862). Статията проследява връзката между посочването именно на 855 г. и идеологиче- ските разкази, полагащи българските славяни като главна цел на културната и мисионерска дейност на светите братя.