Отвъд думите: транс-езиковото номадство в романите на Ева Хофман и Александър Хемон - Слaboba, Корнелия (Eslavística Complutense, 2014)
Статията разглежда два съвременни романа на Ева Хофман и Александър Хемон, писатели от славян- ски произход, които се установяват в Америка и пишат на английски. Като проследява ролята на тран- слингвизма, анализът разкрива как прехвърлянето на границите на езика е свързано с прехвърлянето на границите и ограниченията на мисълта, въображението и идентичността. В заключение се твърди, че двамата писатели развиват критично номадско съзнание, което ги прави способни да мислят и си представят света по различен начин.