Видинските сборници на Софроний Врачански. Към въпроса за културните средища, литературните наследства и проекти на българското възраждане - СтанеВа, Катя (Eslavística Complutense, 2013)
През оптиката на двата видински сборника на Софроний Врачански изследването коментира комуни- кацията между свое и чуждо, старо и ново, център и периферия през Българското възраждане. Видин е представен като културно средище, нефокусирано в масово познатия литературноисторически раз- каз за балканския ХIХ век.