Slovo a slovosled. Od slova a spojenia slov k vete a k slovosledu - Kačala, Ján (Eslavística Complutense, 2012)
Autor sa v práci sústreďuje na ten typ slovosledu uplatňujúceho sa v slovenskej vete, ktorý je podmienený syntagmaticky. Vo svojom koncepte slovosled chápe ako komplexný fenomén a pri vymedzovaní syntagmatického slovosledu vychádza zo slova a z jeho gramatickej a lexikálnosémantickej spájateľnosti. Zisťuje, že isté prirodzené a ustálené poradie slov jestvuje v našom vedomí už v izolovanom (invariantnom) spojení slov a toto poradie sa premieta v podobe obligatórneho alebo aspoň zvyčajného slovosledu v syntagme alebo aj vo vete.