Iracionalizmus a vedomie v tvorbe Františka Švantnera - Kuzmíková, Jana (Eslavística Complutense, 2013)
Cieľom štúdie je preskúmať fenomén vedomia v diele slovenského spisovateľa Františka Švantnera (1912 - 1950). Autorka dospela k zisteniam, že v prvej fáze svojej tvorby pracoval autor so zmenenými stavmi vedomia a najmä s evolučne starším základným vedomím, prežívaním „tu a teraz“. V románe Nevesta hôľ (1946) sa dá pozorovať rozprávačská (sujetová) línia o (freudovskom) vedomí a nevedomí človeka. Rozšírené vedomie človeka sa dočkalo autorovej pozornosti v jeho povojnovej novelistickej tvorbe a románe Život bez konca. Román predstavuje svet javení ako svet spoznaný a zároveň je obrazom, metaforou, je úsilím rozprávača vypovedať evolučnú podstatu života v darwinovskom aj iracionálnom priemete.