Droga do zupełnej wolności Łukasza Górnickiego – szesnastowieczna propozycja reformy ustrojowej w duchu proweneckim - Kowalczyk, Ernest (Eslavística Complutense, 2012)
Artykuł przedstawia propozycję reformy politycznej państwa polsko-litewskiego u schyłku XVI wieku, wysuniętą przez Łukasza Górnickiego w traktacie Droga do zupełnej wolności. Górnicki – podobnie jak wielu innych pisarzy w Polsce i w Europie - wzoruje się na Wenecji, którą uważa za ideał dobrze ustanowionej republiki. Jego analiza problemów Rzeczpospolitej oraz proponowane rozwiązania są jednym z najciekawszych wyrazów polskiej myśli politycznej Renesansu.