Neologizmy słowotwórcze we współczesnej polszczyźnie (wybrane tendencje) - Sękowska, Elżbieta (Eslavística Complutense, 2012)
W artykule przedstawiono wybrane tendencje w zakresie tworzenia neologizmów słowotwórczych o funkcji nominatywnej we współczesnej polszczyźnie. Zwrócono uwagę na powstawanie derywatów z sufiksami rodzimymi i obcymi, na produktywność prefiksów obcych oraz seryjne tworzenie złożeń z członami zapożyczonymi. Zjawiskiem częstym jest tworzenie struktur analogicznych, niekiedy wymagających w interpretacji znajomości kontekstu. W warstwie innowacji słowotwórczych występują okazjonalizmy.