Изречението: диалектика и метафизика - Добрев, Иван (Eslavística Complutense, 2012)
Статятията въвежда в проблематиката на синтаксиса чрез преглед на разнообразието в синтактичния понятийно-терминологичен апарат. В Античността липсват изградени понятия и термини за синтак- сис и изречение. В Средновековието разбирането за синтаксис се опира на логиката и юриспруден- цията. В ново време терминологията се обогатява, но и досега няма единство в термините за призна- ци на изречението. За българската наука след Освобождението базови термини са подлог и сказуемo, субект и предикат. През XX в. се осъществява предимно морфо-синтактична практика в смисъл каква служба изпълняват в изречението частите на речта. Дискутира се ролята на фразовото (логическото) ударение при определянето на субекта и предиката. Подходът в изследването е обединителен за ези- коведски и културологични проучвания.