Байроновият герой и „южните” поеми на А. С. Пушкин - Иbahoba Велемира (Eslavística Complutense, 2012)
Предмет на настоящата статия е образът на може би най-забележителния романтически персонаж – Байроновият герой. След кратък преглед на влиянието на личността и творчеството на лорд Байрон през XIX век в общоевропейски контекст вниманието се насочва към проблем, до момента неизслед- ван задълбочено в българската литературна наука – по какъв начин и до колко руският поет и писател А. С. Пушкин е вдъхновен от Байроновите „източни” приказки при създаването на своите „южни” поеми.